Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Ο νεοκλασικισμός στην Αμερικανική Πρεσβεία και στο Χίλτον της Αθήνας

Ο κλασικισμός μεταπολεμικά αντιπροσωπεύει την επίσημη ελληνική αρχιτεκτονική, βασιζόμενος στα πρότυπα της κλασικής αρχαιότητας. Η Αμερικανική Πρεσβεία και το ξενοδοχείο Χίλτον εκφράζουν με αφαιρετικό τρόπο ακριβώς την τάση αυτή. Πολύ γρήγορα η επίσημη αυτή αρχιτεκτονική οδηγήθηκε σε μια τυποποίηση, με εξωτερικές επενδύσεις από λευκό μάρμαρο και με αναμνήσεις από κιονοστοιχίες που προσαρμόστηκαν σε κάθε είδους κτίσμα, από κατοικίες ως κυβερνητικά κτήρια.

Αμερικανική Πρεσβεία, Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 

Κατασκευάσθηκε από το γραφείο Walter Gropius από το 1957 ως το 1961.
Όταν σχεδιάστηκε το κτήριο αυτό ο αρχιτέκτονάς του υποστήριξε ότι είχε εμπνευσθεί από τον Παρθενώνα για τη δημιουργία της περιμετρικής κιονοστοιχίας της πρεσβείας. Θέλοντας να ενισχύσει αυτή τη συγγένεια χρησιμοποίησε μάλιστα λευκό μάρμαρο στις όψεις, προσφέροντας έτσι κατόπιν ένα πολύ δημοφιλές πρότυπο για τη δημόσια αρχιτεκτονική στην Ελλάδα.

Ξενοδοχείο Χίλτον, Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας
Σύγχρονο με την Αμερικανική Πρεσβεία, το ξενοδοχείο Χίλτον  κατασκευάστηκε από τους Π. Βασιλειάδη, Ε. Βουρέκα και Σ. Στάικο από το 1958 ως το 1963. Αξιοσημείωτο είναι ότι δημιούργησε μεγάλη αίσθηση όταν κτίστηκε. Πρώτον, υπήρξε αντίδραση για το μέγεθός του, αφού υπερέβαινε κατά πολύ τη γύρω δόμηση. Δεύτερον, εντυπωσίασε με την πολυτέλειά του. Η «τυφλή» του όψη που βλέπει στη Βασιλίσσης Σοφίας διακοσμήθηκε με ανάγλυφα του ζωγράφου Γιάννη Μόραλη. Τα ευθύγραμμα κατακόρυφα στοιχεία από μάρμαρο που διαχώριζαν τους εξώστες δωματίων της πρόσοψης θεωρήθηκαν, και αυτά, ότι είχαν πηγή έμπνευσης την Ακρόπολη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...